15. veljače 2023.

Realiziraju se prijedlozi građana u Pakracu

U Pakracu je tijekom ove godine započela realizacija prijedloga koje su građani predložili gradskoj upravi tijekom prošle godine u projektu Zajedničkog planiranja proračuna, a koji će se nastaviti i ove godine.

U srpnju 2022. godine održana je javna tribina na temu „Zajedničko planiranje proračuna Grada Pakraca“ ili popularnije rečeno „male komunalne akcije“ gdje je cilj bio postići sinergiju gradske uprave i građana Grada Pakraca na način da građani predlažu prijedloge, inicijative koje bi našle mjesto u gradskom proračunu. Za realizaciju ovog projekta je predviđeno 66.361,40€ ( 500.000,00 kuna ). Rok za dostavu prijedloga je bio 8. kolovoza 2022. godine.

Na drugoj javnoj tribini u listopadu su predstavljeni prijedlozi koji su pristigli, njih 18 od kojih je 11 bilo u potpunosti prihvatljivo, 2 djelomično, a 5 prijedloga je odbijeno iz razloga što nisu zadovoljili kriterije „male komunalne akcije“. Svi prihvaćeni prijedlozi će biti realizirani tijekom 2023. godine.

Od pristiglih prijedloga Grad Pakrac je već u siječnju krenuo s realizacijom dostavljenih prijedloga, a prvi od njih je bio nabavka Kamina (peći) za vatrogasni dom u Donjoj Obriježi  u iznosu od 589,23€, što je bila inicijativa građana s tog područja. Isto tako polovicom veljače je realiziran još jedan prijedlog s tog područja, a to je sanacija dječjeg igrališta uz područnu školu u Donjoj Obriježi, za što je utrošeno 1.878,01€. U sklopu te akcije pribavljen je jedan novi koš za otpatke, sanacija dvije klupe, igračke na opruzi, klackalice i penjalice.

Isto tako jedna od komunalnih akcija je bila postavljanje uspornika kod Osnovne škole u Pakracu što je isto učinjeno, te je na taj način uvelike povećana sigurnost prometa u tom dijelu te smanjena brzina kretanja vozila koja je predstavljala opasnost za sve sudionike u prometu, a posebice za naše najmlađe koji pohađaju osnovnu i srednju školu te ostale koji koriste sportsku dvoranu.

Sljedeći od prijedloga koji je realiziran tijekom veljače 2022. je nabavka 2 kontejnera za otpatke na 2 mjesna groblja u Branešcima u iznosu od 675,00€.

Grad Pakrac će tijekom godine nastaviti s provođenjem prihvatljivih prijedloga, a tijekom narednog razdoblja bit će pokrenut projekt zajedničkog planiranja proračuna koji će Grad Pakrac javno objaviti te će ponovno biti moguće dostavljanje prijedloga građana za narednu 2024. proračunsku godinu elektroničkim putem i putem obrazaca.

Izvor: https://pakrac.hr/zajednicko-planiranje-proracuna-male-komunalne-akcije/

Snimku jesenske tribine pogledajte na YT kanalu Udruge gradova.

Članak je objavljen u kategoriji

Novosti

Pakrac