22. rujna 2023.

Građani Zaprešića dostavili 121 prijedlog

Grad Zaprešić ove je godine pokrenuo projekt zajedničkog planiranja Proračuna za 2024. godinu za što je bilo predviđeno 250.000,00 eura. Ukupno je pristigao 121 prijedlog, a za prihvaćene projekte bit će u proračunu predviđeno 131.200,00 eura budući da nisu svi prijedlozi udovoljavali kriterijima.

Valja napomenuti kako su sredstva predviđena za male komunalne akcije, a što je bio glavni kriterij odabira. Tako projekti kapitalnih ulaganja nisu mogli biti razmatrani kao ni oni koji nisu u nadležnosti Grada Zaprešića.

Za prihvaćene prijedloge procijenjene su vrijednosti te će u Proračunu za prijedloge na području Pojatna biti predviđeno 10.000,00 eura, Kupljenova 24.100,00 eura, Šibica 10.000,00 eura, Zaprešića 71.600,00 eura, Ivanca 10.200,00 eura, Jablanovca 5.300,00 eura dok je za Hruševec Kupljenski pristigao samo jedan prijedlog i to nedovoljno jasan za provedbu te za to područje nije predviđen proračunski novac.

Za područje MO Pojatno pristiglo je 12 prijedloga. Prihvaćeni su prijedlozi postavljanja klupe kod vatrogasnog spremišta oko bunara i ograde s ulične stane radi sigurnosti te opremanje klupama, rasvjetom i sjenilima učionice na otvorenom u PŠ Pojatno za što je pristiglo više prijedloga. U ove će investicije biti uloženo 10.000,00 eura. Ostali prijedlozi su kapitalne investicije, a za što nisu predviđena sredstva u ovom projektu.

Kupljenci su podnijeli 22 prijedloga od kojih su neki za istu namjenu. Za prihvaćene će prijedloge biti izdvojeno 24.100,00 eura. Oni obuhvaćaju uređenje parka u Ulici Košćakovec, kazališnu predstavu za odrasle i kazališnu predstavu za djecu u povodu blagdana Svetog Nikole, izgradnju prostora za velike spremnike za smeće ispred Društvenog doma, postavljanje kanti za smeće kod oglasne ploče u Ulici Matije Gupca, sadnju drveća na dječjem igralištu iza Društvenog doma, postavljanje biste Matiji Gupcu te sadnju borova koji bi se okitili za božićne blagdane.

Dječje igralište predloženo je za Hruševec Kupljenski, no kako nije jasno određen prijedlog, isti nije prihvaćen.

Šest je prijedloga pristiglo za područje MO Šibice, a za one prihvaćene bit će izdvojeno 10.000,00 eura. Obilježit će se pješački prijelaz Šibička/Voćarska ulica uz postavljanje znakova za zabranu parkiranja, postavit će se ograda na dječjem igralištu kod Društvenog doma te stare sprave zamijeniti novim.

Za područje MO Ivanec pristiglo je 12 zahtjeva, a za one prihvaćene bit će izdvojeno 10.200,00 eura. Tako će biti sanirano nogometno igralište i postavljeni koševi za košarku kao i klupe uz igralište, bit će postavljen stup javne rasvjete i ogledalo u Ulici Ivana Pintarića te rubnik na sjevernoj strani Ivanečke ulice gdje će se urediti i javna površina.

Devet je prijedloga stiglo za projekt zajedničkog planiranja proračuna za područje MO Jablanovec gdje će biti utrošeno 5.300,00 eura, a što će obuhvatiti postavljanje stupa javne rasvjete u Ulici Stjepana Radića te u 2. odvojku Stubičke ulice.

Čak 57 prijedloga stiglo je za područje grada Zaprešića, od kojih se poneki ponavljaju što je svakako pokazatelj velike potrebe. Primjerice, veliki je broj prijedloga pristiglo za dječji parkić u Novoj ulici, no kako je tu riječ o investiciji većoj od predviđene za malu komunalnu akciju, ona neće biti realizirana, ali će se svakako krenuti u njezino planiranje. 71.600,00 eura bit će osigurano u proračunu za 2024. za male komunalne akcije iz projekta zajedničkog planiranja Proračuna.

U sklopu projekta bit će postavljeno prometno ogledalo na parkiralištu na Trgu žrtava fašizma kod ulaza 2, 3, 4 i 5 te kod izlaska na Ulicu bana Jelačića s Trga žrtava fašizma, bit će ugrađena dodatna prometna signalizacija na pješačkom prijelazu u Ulici Dragutina Tadijanovića, postavljena rasvjeta u Ulici A. Šenoe te saniran nogostup u istoj ulici, postavljene klupe na terminalu te na potezu od centra prema Novim dvorima, uredit će se okoliš zgrade na adresi Ulica Drage Kodrmana 1, bit će postavljeni dodatni prometni znak i zebra u Ulici B. A. Krčelića, uređen zeleni otok na križanju Ulice bana J. Jelačića i Brdovečke ulice, uređeni borovi na istom prostoru, postavljena oglasna ploča u Jakšini na raskršću Ulice Matije Gupca i Bistranske ulice, uredit će se dječje igralište kod DV Vrtuljak, obnoviti dječje igralište kod DVD-a Zaprešić, urediti parkić u Ulici Ferde Livadića i Ulici Mirka Ožegovića, posaditi stabla na Trgu mladosti i postaviti koševi za smeće u Ulici Mirka Ožegovića.

Projekt zajedničkog planiranja Proračuna nastavit će se i iduće godine u suradnji s Udrugom gradova kako je to bilo i ove godine, a sve s ciljem što većeg broja uključenih građana.

Članak je objavljen u kategoriji

Novosti

Zaprešić