4. svibnja 2023.

Zaprešić: Građani će izravno odlučivati o 250 tisuća eura

Grad Zaprešić organizirao je prvu javnu tribinu o zajedničkom planiranju Proračuna za 2024. godinu, najvažnijem financijskom dokumentu jedinice lokalne samouprave. Ovime Grad nastavlja uključivati građane u proces donošenja odluka i planiranje Gradskog proračuna. Prva je tribina održana u Vršilnici za građane koji mjesto prebivališta imaju na području GČ Centar, GČ Sjever i MO Šibice.

Ukupan iznos predviđen za projekte i radove koje će predlagati građani iznosi 250.000,00 eura, a prijave se primaju do 2. lipnja 2023. Nakon toga uslijedit će evaluacija prijedloga, a o njima će se odlučivati glasanjem na sljedećim tribinama koje se planiraju početkom rujna.

Građani mogu predlagati projekte kao što su uređenje gradskih zelenih površina, pješačkih staza i zona, sanacija divljih deponija, iscrtavanja oznaka na kolnicima, uređenje dječjih igrališta, organiziranje društvenih programa i slično.

„Odlučili smo se pridružiti jedinicama lokalne samouprave koje će jedan dio projekata financirati temeljem prijedloga građana. 250 tisuća eura će biti na raspolaganju građanima da predlože projekte koje ćemo u sljedećoj fazi razmotriti, a onda i prezentirati one projekte koji su prihvatljivi, dok ćemo za one koji to nisu objasniti i obrazložiti zašto nisu“, rekao je na tribini zamjenik gradonačelnika Alan Labus zadovoljan zbog ove direktne demokracije, iako su građani i prije mogli davati svoje prijedloge putem mjesnih odbora i gradskih četvrti.

„Pod male komunalne akcije mislimo na primjer na nove klupe i urbanu opremu na mjestima gdje se ljudi često okupljaju, na postavljanje ogledala ili prometnih znakova za povećanje sigurnosti u nekim ulicama, uređenje zelenih površina i sl. Bit će vjerojatno i prijedloga koji su veći od iznosa koji smo za ovaj program planirali u 2024. godini, ali pokušat će kroz Gradski proračun vidjeti na koji način se možda mogu realizirati i ti veći projekti“, pojasnio je zamjenik pročelnice Upravnog odjela za graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove Krešimir Petric koji očekuje da će najviše prijedloga biti upućeno upravo tom Upravnom odjelu.

U organizaciji provođenja projekta zajedničkog planiranja Proračuna Gradu se pridružila Udruga gradova koja je s projektom započela prošle godine. Što će biti ako bude više zaprimljenih projekata u odnosu na planirana sredstva pojasnio je Dario Runtić, voditelj projekta u ime Udruge gradova u Republici Hrvatskoj.

„Ako projekata bude više, na licu mjesta će građani sami odlučiti glasanjem na drugoj tribini koja je planirana na jesen. Tada će se točno razmotriti svi prijedlozi te koji će projekti imati prioritet nad nekim drugima. Ovo nije mjesto gdje ćete recimo predložiti gradnju nove bolnice, već možete riješiti neke manje probleme koji vas muče. To je zapravo smisao ovog programa. Možda je riječ o malim stvarima, ali i one mogu doprinijeti ukupnoj kvaliteti života i sigurnosti na nekoj mikrolokaciji“, pojasnio je Runtić.

Obrazac prijedloga može se preuzeti na javnim tribinama, u Gradskoj upravi (Nova ulica 10) te klikom na Obrazac za prijedlog projekata. Može se poslati poštom na Grad Zaprešić, Nova ulica 10, Zaprešić, s naznakom: Za zajedničko planiranje proračuna ili pak mailom na zpp@zapresic.hr.

Obrazac se može ispuniti i online na www.gradovi.hr

Preostale dvije tribine održat će se prema sljedećem rasporedu:

Za MO Jablanovec i MO Ivanec Bistranski
8. svibnja 2023. u 18:00
Društveni dom Ivanec
Stubička ulica 75, Ivanec Bistranski

Za MO Hruševec Kupljenski, MO Kupljenovo i MO Pojatno
10. svibnja 2023. u 18:00
Društveni dom Kupljenovo
Matije Gupca 90, Kupljenovo

Podijeli s prijateljima!

Članak je objavljen u kategoriji

Novosti

Zaprešić